Search

Search

  >  Blog   >  Oktatás   >  Hogyan fejleszd gyermeked figyelmét a születésétől fogva?

Hogyan fejleszd gyermeked figyelmét a születésétől fogva?

A figyelemfejlesztés témában egy blog sorozat készül. A blogsorozat alapja egy videó sorozat, amit Sárosdi Virág logopédussal készítettünk a gyermekek fejlesztésének témájában.
Virág 28 éve foglalkozik gyermekek fejlesztésével és 6 gyermek édesanyja. A skillo.hu oldal megálmodója.

Az első részből a 0-3 éves korú gyermekek figyelmének a fejlesztéséről tanulhatsz.

A figyelemfejlesztés 0-3 éves kor között témában készült első videót itt éred el:

A 2. rész a 3-6 éves korosztály figyelem fejlesztéséről fog szólni.

Az élő videó időpontja: 2022.05.20. este 7 óra
Helyszín: a Yogoplay Facebook oldalán.

Itt tudsz feliratkozni az eseményre, így nem maradsz le. Ne feledd a videó alatt felteheted a kérdéseidet, amit Virág megválaszol.

Figyelem fejlesztés 0-3 éves kor között

– Milyen figyelmi funkciói vannak a babáknak?

– Kelle-e fejleszteni ebben a korban a figyelmet?

– Mi az, ami kifejezetten gátolja a baba figyelem fejlődését?

3 korszakra osztható fejlődés szempontjából

0-6 hónap

6-12 hónap

1-3 év

Fontos:

ebben a korban nem szükséges külön fejlestés, mert magától fejlődik a baba, de a fejlődéshez szükséges megfelelő környezetet biztosítani kell.

0-6 hónap figyelem fejlesztés

Ebben a korban nem klasszikus figyelemről van szó. A baba a veleszületett reflexek segítségével válaszol a külvilágból érkező ingerekre, információkra.

 

Pl. Moro-reflex:
Amikor az ujjadat a baba tenyerébe teszed, automatikusan rámarkol és szorítja az ujjadat. Annyira erősen szorít, hogy fel is lehet emelni, vagy fekvésből ülésbe felhúzni.

 

Fontos, hogy a fejlődés során ezek a reflexek leépüljenek.
Pl. ha a Moro-reflex megmarad, akkor nem tudja a helyes ceruzafogással tartani a ceruzát. Marokra fogja a ceruzát, amivel nem lehet megtanulni írni.

 

Ebben a korban azonban nagyon fontosak ezek a reflexek.
Hiszen amikor a baba megszületik, az egész világ egy nagy massza a számára. A reflexek által tanul meg 1-1 őt érő ingerre koncentrálni.

Az első a hangok hallása és megkülönböztetése.

Születés után még nem tudja megkülönböztetni a hangokat. Így a nagy hangzavar, az egyszerre érkező sok zaj zaklatottá teszi. Különösen zavaró és fárasztó a számára, ha folyamatosan megy egy zajforrás mellette, pl TV vagy rádió, hiszen a számára fontos hangokat nehezebben szűri ki.
Először a magas frekvenciájú hangokat tudja kiszűrni a többi közül. Majd az édesanyja hangját.

 

Pl. ha az édesanya és édesapa beszélget a baba ágya mellett, a baba az édesanya hangja felé fordítja a figyelmét.

Majd a család tagjainak a hangját tudja megkülönböztetni a többi hangtól. Ezt követi az emberi hangok kiszűrése.

Amire figyelj:

A figyelme reflex, ami azt jelenti, hogy nem ő irányítja, nem tudja levenni a figyelmét egy zajforrástól, ha elfáradt. Ahogy az ujjadat sem tudja elengedni. Ha elfárad, túl sok az őt körülvevő zaj, zaklatott lesz és sírással fogja kifejezni.
Persze ez nem azt jelenti, hogy síri csendben kell lenni a baba körül, mert akkor nem tanulja meg kiszűrni, megkülönböztetni a hangokat. De az fontos, hogy ne menjen a TV, tablet, rádió folyamatosan a baba mellett.
Ne 5-10-en beszélgessetek kerülötte, amikor alvásra lenne szüksége. Ne erős zajok vegyék kerül, hanem lágy hangok.

A szívdobogás, lágy zene, dallam segít a babának. 

Jó tanács:

Figyeld meg mi az a hang ami megnyugtatja, segít neki az elalvásban, ami segít a többi hang kizárásában.
Pl. porszívó hangja, fehér zaj, egy dallam. Ezt a hangot kapcsold be neki, ha már nagyon zaklatott az őt érő sok inger miatt, vagy aludnia kellene.

A nagyobb testvérek játékának a hangja ösztönösen fenntartja a baba figyelmét. Ha szeretnéd letenni aludni, de a tesók még játszanak körülötte, és bekapcsolod a számára megnyugtató dallamot, erre a dallamra fog koncentrálni, és el fog aludni a külső zajok ellenére is.

A látása születés után elég kezdetleges, szintén egy nagy maszlagot érzékel a világból.

Nem tud a szemével egy pontra koncentrálni és csak 20-30 cm távolságra érzékeli jól a dolgokat. Ez a érzékszerve is magától fejlődik, ahogy használja.
Te megfelelő környezettel tudod segíteni. Az elején (0-3 hó) élénkszínű, kontrasztos játékok, tárgyak vegyék körül, amiket könnyebb megkülönböztetni. Ne gyorsan mozgó tárgyak vegyék kerül, pl körforgó az ágy fölött, aminek a mozgása miatt nehéz az elemekre fókuszálni.

A folyamatos mozgás a fókuszálást megtöri.

Amire figyelj:

A látás fejlődésénél fontos, hogy szem előtt tartsd hogy a látás is még reflexek által fejlődik. A TV és a mozgó képek odavonzzák a figyelmét, a gyorsan mozgás rögzíti és hipnotizálja, de a fókuszálást és tudatos figyelem kialakulását gátolja.

Ráadásul itt is igaz, hogy a reflexszerű figyelmét nem tudja levenni a mozgóképről még akkor sem, ha már fáradt és pihenésre lenne szüksége.

Jó tanács:

A baba ébrenléti helyén ne egy mozgó, zenélő körforgó legyen, hanem egy függő mobil, ami kontrasztos, alap geometriai formákból áll, amelyek jól elválnak egymástól és csak a légmozgás hatására mozognak egy kicsit, vagy babatornaszer.

Nagyon jó, ha van egy tükör a falon a baba fekhelye mellett, amiben saját magát és mozgását látja.

6-12 hónap figyelem fejlesztés

Ebben a korban a fókusz a mozgás megfelelő fejlődésén van.

Méghozzá a nagymozgások, a törzs a végtagok mozgásának fejlődésén. 

Ugyanis a nagymozgások fejlődése által épülnek le a velünk született primitív reflexek. Ebben az időszakban sokat legyen hason a baba. Olyan játékok vegyék körül, amik arra ösztönzik, hogy odakúszon, odamásszon hozzá és megragadja. 

Amire figyelj:

Ne legyen nagyon sok játék körülötte, mert akkor nem tudja egyre helyezni a figyelmét.

Nem tudja melyikért induljon.

Jó tanács:

Olyan játékokkal ösztönözd a mozgásra, amit ha odakúszott/odamászott érte, meg is tud ragadni.
Pl egy labda kúszásra és mászásra ösztönzi, de ha elérte nem tudja megragadni, ettől frusztrált, dühös lesz és sírni fog.
Pl egy lyukacsos labda, amit meg tud ragadni, jó.

1-3 év figyelem fejlesztés

8-12 hónapos koruk között a gyerekek felállnak, és elindulnak.
Ez egy teljesen más mozgásra ad lehetőséget, mert mindkét kezük felszabadul.

A fókusz még mindig a mozgás fejlődésen van, de a kéz felszabadulásával a finommotoros fejlődése is megkezdődik.
Jöhetnek azok a játékok, amik a finommotoros képességet fejelesztik.
Pl. építőjátékok. 

Még mindig önkényes figyelem van.
Ne várjuk el tőle hogy megfeleljen a mi figyelmi elvárásunknak.
Pl “Figyelj ide, amit mutatok, koncentrálj!” vagy Ülj le és figyelj!”

Ebben a korban azt csinálja, amihez kedve van. Figyeld meg hogy mi az, ami felkelti az érdeklődését és elmélyült játékba kezd. Mert ekkor fejlődik a figyelme. Még ebben a korban nem jellemző, hogy egyhuzamban fél órát tud egy játékra koncentrálni és még nem is kell nek. Persze lehetnek olyan játékok, amikkel eljátszik fél órán keresztül, de nem ez a jellemző.

Amitől nem fejlődik a figyelem, az “inger-reakció” játékok.

Azok a játékok tartoznak ide, amiken megnyom egy gombot és zenél-vagy hangot ad ki. Megnyom egy gombot érkezik egy hang és annyi, valójában semmit nem csinálnak ezek a játékok. 

Amire figyelj:

Ne zavarjuk meg az elmélyült játékban, mert kész a vacsora. Ha elkészült a vacsora, vagy ideje lenne fürdeni, akkor nézzük meg hogy mit csinál éppen. Ha azt látjuk, hogy elmélyülten játszik, akkor adjunk neki még pár percet, hátha magától abbahagyja. Ha még mindig nem hagyta abba a játékot, akkor szóljunk neki, hogy kész a vacsora, de még mindig ne várjuk el, hogy rögtön felpattan. Ha azt nem engedjük neki hogy valamivel fókuszáltan játsszon, mert egy másik tevékenységbe szeretnénk ha résztvenne, akkor a figyelem fejlődését gátoljuk, akadályozzuk hogy figyelni, koncentrálni tudjon egy dologra.

Jó tanács:

Ne vedd körül rengeteg játékkal, mert szétszóródik a figyelme, és nem tud elmélyülni egy játékkal való játékban. Ha egy játékkal befejezte a játékot, tanítsd meg neki, hogy pakolja el mielőtt elővesz egy másikat. A rend nagyon fontos a figyelem, a koncentrálás és az elmélyülés szempontjából. A cél, hogy ne legyen ott más, ami elvonná a figyelmét, mert hamar zaklatott lesz. 2 éves korban a belső és a külső rendre nagyon érzékenyek, ez egy olyan fogékony időszak, amikor könnyen megtudod neki tanítani a rendrakást.

Amennyiben tetszett a bejegyzés, vagy úgy gondolod, másoknak hasznos lehet, nyugodtan oszd meg, hálásak lesznek érte azok, akiknek segíteni tudsz.

1 megosztás = “köszönöm, ez tetszett, hasznos volt” 🙂

A sorozat többi része

jön hamarosan…

logo
1
X