Search

Search

  >  Blog   >  Oktatás   >  Használati utasítás gyerekekhez: 2-3 év között

Használati utasítás gyerekekhez: 2-3 év között

Milyen testi és szellemi fejlődési szakaszokon megy végig egy gyermek?

A különböző fejlődési szakaszokban mi támogatja a fejlődését és mi az, amit kerülni kell, mert kifejezetten gátolja a fejlődést?

Az első 6 évet 6 szakaszra lehet osztani:

0-6 hónap >>>
6-12 hónap >>>
1-2 éves >>>
2-3 éves
3-4 éves >>>
4-6 éves korra >>>

 

Minden hónapban egy-egy újabb korszak jellemzőit osztom meg veled, amit mint egy kis használati utasítást tudsz forgatni és segíteni fog megérteni, hogy mit és miért csinál a gyermeked.

Már most az elején szeretném leszögezni, hogy a különböző fejlődési szintek nem kőbe vésett dolgok, ha a Te gyermeked még nem csinálja, vagy másképp, akkor az még nem feltétlenül jelenti, hogy baj van.

A negyedik korszak, 2-3 éves korig

FONTOS:

A fizikai, testi és szellemi, érzelmi fejlődés gyermekenként eltérő lehet, az egyik gyerek már 10 hónaposan jár, míg a másik csak 17 hónapos korára. Ugyanez igaz a beszédre. Az egyiknek másfél éves korától be nem áll a szája, míg a másik 2 éves koráig meg sem szólal.

Nem egyformák a gyerekek, valamelyik ebben, valamelyik abban fejlődik gyorsabban, így, ha valamit nem pont akkor csinál, amikor azt általában elvárható a szakemberek ajánlása alapján, hanem kicsit előbb vagy kicsit később, az nem jelent zsenialitást vagy elmaradottságot.

A játékokat az egyes mozgásokhoz, készségekhez ajánlom, nem elsősorban pontos korhoz.

Amennyiben a te gyermeked már 18 hónaposan beszél, akkor bátran vehetsz neki olyan játékokat, amihez tudni kell beszélni, ha 2 éves korában még nem beszél, akkor még várhatsz ezekkel a játékokkal.

Nagymotoros mozgások

A mozgásfejlődés még nem ért véget.

Rengeteget mozog és egyre gyorsabb. Megerősödtek a kezei és lábai, szeret futni, ugrándozni, mászni, lovagolni, triciklizni, biciklizni. Két éves korig a gyerekek nem tudnak páros lábbal ugrani. Most már ez is megy, de még hogy és mekkora móka.

Még mindig elsődleges az izomzat és az egyensúly fejlesztése.

Ez nem azt jelenti, hogy külön fejlesztő órákra kell vinni a gyereket, hanem biztosítani kell számára a szabad mozgás lehetőségét. Gyakran sétálni vele, játszótérre vinni, hagyni, hogy szabadon másszon, mozogjon.

Ajánlott játékok:

Kismotor, hinta, futóbickikli, egyensúlyozó deszka.

Finommotorika

3 éves korára képes lesz kanalat, ceruzát stabilan fogni és tartani.

Ollóval vágni, önállóan öltözni. Az alkotás, rajzolás, vágás, tépés, gyöngyök fűzése, mind mind segítik a fejlődést. Finommotorikus képességük fejlődésének köszönhetően elbírnak a gombokkal, cipzárakkal, csatokkal, tépőzáras pántokkal. 2 éves kora után, már nem csak rombol, hanem épít is. Az építőkockák, építős játékok nem csak a finommozgásokat, hanem a kreativitást és a fantáziát is fejlesztik.

TIPP:

Bár sokan nem mernek 2-3 éves gyerekeknek a kezébe ollót adni, mert sérülést okoz, megvágja magát vagy csak nem gondolják, hogy ilyen kicsi korban képes lesz bánni vele. Már 2 évesen bátran adj a kezébe olyan ollót, ami az ő keze méretéhez van méretezve, nem hegyes és elég éles, hogy könnyű legyen vele vágni.

Hogy miért adj bátran ollót a kezébe? Erősíti az ujjak és a kezek izomzatát, fejleszti a szem-kéz koordinációt, javul az új mozgások koordinációja, fejlődik a térlátás és remek szórakozás, ami képes hosszan lekötni a gyereket.

Ajánlott játékok:

Matatófák, egyensúlyozós játékok, rajzeszközök, kreatív alkotó készletek, fűzős gyöngyök.

Szociális kapcsolatok

Elkezd együtt játszani más gyermekekkel, ez új lehetőségeket nyújt.

2 éves korukig egymás mellett különálló kis szigetekként játszottak. 2 éves koruk után kezdenek el együtt játszani. Ez még nem a társasjáték időszaka, a közös építés és szerepjáték korszaka.
A kicsiknek ajánlott társasjátékok alsó korhatára 2,5 év. Előtte nem érdemes erőltetni, mert még nem érett meg rá. Ha 2,5 évesen még mindig fel-fel áll a társasjáték mellől, az természetes, még mindig a mozgáson, a tekékenységek végzésén van a hangsúly.

Ajánlott játékok:

Kicsiknek szerepjáték főzős, kellékek, kiskonyha, autózás kellékei, parkolóház, daru, autóút, kisvonat, babák.

Kommunikáció

Szeretik elmondani, amit látnak, hallanak, sokat kérdeznek.

Gyorsan megérti és memorizálja, így könnyen visszamondja a hallottakat. Már 4-5 szavas mondatokban beszél, képes bemutatkozni. Jól kifejezi, hogy mire van szüksége és mit szeretne.

Ajánlott játékok:

Hangszerek, szerepjáték minden mennyiségben, elsősorban azok, ami a mindennapi tevékenységekhez kapcsolódnak, pl. főzés, barkácsolás, orvos játék, stb. Beszédfejlesztő játékok.

Végtelen képzelet

Olyan képzelőerővel rendelkezik, ami gyakran felnőtt fejjel felfoghatatlan, de ha azt mondja, hogy szivárvány unikornisok legelnek a kertben és egy manóval alszik, akkor ne is kételkedj és vitatkozz vele, hogy unikornisok nem léteznek. Engedd, hogy megtöltse mesebeli lényekkel, csodálatos eseményekkel a napjaitokat. Hidd el, rettentő szórakoztató lesz a világ.

Ajánlott kiegészítők:

Nyíltvégű játékok*. Építőkockák, ami megtölthető fantáziával, ebbe még a kupakok is beletartoznak.

*Olyan játék, aminek nem 1 felhasználási módja van, hanem végtelen. A gyermek fantáziájától függ, hogy éppen mit játszik vele.)

Figyelem

Még mindig nagyon csapongó a figyelme.

Ne várd el tőle, hogy órákig elmélyülten játszon. Persze gyakran előfordul, hogy viszonylag hosszú ideig eljátszik egyedül, de általában ilyenkor is több mindennel játszik egymás után. Ne legyen rengeteg játék körülette. Kevesebb játék legyen a polcokon és inkább cserélgesd őket 2-3 havonta.

Ajánlott játékok:

Problémamegoldó, ok-okozati összefüggéseket tanító fejlesztő játékok.

Énközpontúság

2 éves korukra rettentő én központúak lesznek, és magabiztosak a saját igazukban és dolgainkban.

Minden nekik jár. Egyre jobban ragaszkodik a döntéseihez.

Eddig minden simán ment.
Amit mondtál, azt csinálta, szófogadó volt, nem követelőzött, de most egyik pillanatról a másikra a kis angyalból, hisztis ördögfióka lett. Vagyis beköszöntött a dackorszak. A hisztik megkeserítik a mindennapokat.

Akkor most mi a teendő?
Ez kiderül ebből a blog bejegyzésből >>>

Alap játékok 2-3 éves korban:

Párosító puzzle - Ellentétek

Párosító puzzle

Versenypálya és parkolóház

Szerepjáték - Orvosos szett

Orvosos szett

Építő játék

Képkirakó

Kártyajáték

Itt találod a teljes sorozatot:

Amennyiben tetszett a bejegyzés, vagy úgy gondolod, másoknak hasznos lehet, nyugodtan oszd meg, hálásak lesznek érte azok, akiknek segíteni tudsz.

1 megosztás = “köszönöm, ez tetszett, hasznos volt” 🙂

Ezeket olvastad már?

Nem érdekli semmilyen játék, csak a tv/telefon/tablet.

Csak akkor eszik, ha megy a mese.

Ha nem adom oda a telefont, folyamatosan hisztizik.

Megelőzhetőek ezek a problémák?

Mit tehetsz, ha már csak a tv/telefon/tablet köti le?

Van kiút?

Mennyi képernyő idő ok?

Mikor, mire és hogyan tudja úgy használni ezeket az eszközöket, hogy hasznára váljon?

Mi van emögött?
Azt szeretné hogy csak vele foglalkozz, játssz és mesét olvass.

Te mindent megteszel, napi több órát játszotok, mesélsz neki, de MOST TÉNYLEG nem tudsz vele foglalkozni.

1. Milyen korban kezdődik a hiszti?

2. Mikor és miért hisztizik a gyerek?

3. Személyes praktikák a megelőzésre.

4. Hogyan tudod megelőzni a hisztit?

5. Ha már benne van a hisztiben, hogyan tudod kezelni?

6. Mi az, ami olaj a tűzre?

7. Speciális helyzet a bolti hiszti.

Ők már a Yogoplay Family tagjai

A Yogoplay egy rendkívül sokszínű játékbolt, hatalmas kínálattal. Imádom böngészni az oldalt, felnőtt fejjel is szerelmese vagyok, a jobbnál jobb fejlesztő játékoknak. A kiszolgálás, a játékok bemutatása, az ötletelés, mind nagyon szimpatikus és fontos része annak, hogy újra és újra a Yogoplayt válasszam, a gyerekszobánk tökéletesítéséhez.

Csathó-Monori Marianna

Nem először vásárolok Tőletek és valami eszméletlen jó érzés hogy mindig gyorsak, precízek vagytok. A termékek kifogástalanok, jó minőségűek. Jó szívvel ajánlottam már sokszor az oldalatokat mivel amihez Ti adjátok a neveteket az gagyi nem lehet. Ha kérdik mit hozzanak a picinek csak azt mondom hogy a Yogoplayről bármit.

Oláh-Guld Ildi

Többször vásároltam már a Yogoplay webshopból, és mindig nagy sikere volt az ajándéknak. Most először jutottam el az üzletükbe, ahol a várakozásomat felülmúlta a shop. Egy kis csoda mesevilág, szuper és színes játékok, hatalmas választékkal. Innen üres kézzel lehetetlen távozni, mindent IS legszívesebben felvásároltam volna. Kisfiam 3. szülinapjára kerestem ajándékot, és a kis dínós hátizsák a kulaccsal telitalálat. Az eladó hölgy is kedves és segítőkész volt, 2 cuki társasjátékot (azóta is azokkal játszunk) és egy orvosos szerepjátékot is vásároltam. Még visszatérek biztosan, többször is. Csak ajánlani tudom őket!

Németh Barbara

A Yogoplay jóval több, mint egy játékbolt, hiszen a blogjukon, social media felületeiken rengeteg információt is megosztanak a gyerekekkel kapcsolatosan: hogyan fejlődnek, milyen készségeket hogy érdemes fejleszteni; pedagógiai szakértőket szólaltnak meg különböző témákban, ráadásul szórakoztató, élvezetes stílusban. Mindez segít abban, hogyan is jó, mit is jó figyelni a gyerekek fejlődése során, és hogy milyen játékot adjunk a kezükbe, amely a mi, szülők elsődleges felelőssége. Szóval a Yogoplay inkább egy “küldetés“, amely a szülőknek is segít a fejlődésben – én legalábbis így élem meg. Mind e mellett természetesen gyors és profi a kiszolgálás, ráadásul itt kapható a város legmenőbb babanapszemcsije is.

Bedi Kata

logo
1
X