>  Blog   >  Játék   >  Játékajánló születésnapra, korosztályonként 6/1

Játékajánló születésnapra, korosztályonként 6/1

Van ideális játék születésnapra?

 

Természetesen igen.

Amennyiben az ember a saját gyermekének vásárol, akkor elég könnyű megtalálni az ideális ajándékot, főleg, ha már tud beszélni. De mi a helyzet, ha még nem beszél, első gyermek, vagy nem saját gyermekről van szó. Ebben az esetben is meg lehet találni a legmegfelelőbb ajándékot, aminek örül a gyermek és a szülő is.

Ebben szeretnék a segítségedre lenni.

Ajándék ötletek 1. születésnapra

Nagymotoros mozgást fejlesztő játékok, avagy a húzós, tologatós játékok

Járássegítő

Szemben a bébikomppal, ez egy elképesztően hasznos dolog.

Hiszen nem tesz mást, mint a még bizonytalan kisgyermeknek támaszt nyújt. Amikor elindulnak a kis csöppségek,először a tárgyakba kapaszkodva lépkednek ide-oda, vagy az anyuka/apuka keze biztosítja az egyensúlyt. Ezt helyettesíti a járássegítő.

Ráadásul, amiatt sem kell aggódnod, hogy csak néhány hétig használja, mert a tárgyak tologatása, nagyon sokáig központi szórakozási elem a gyerekeknél, főleg, ha egy kis kocsiról van szó, amibe pakolni is lehet.

Húzható állatkák

Nagymotoros mozgást fejleszt, ehhez viszont már önállóan stabilan kell tudnia járni. Persze, ha még nem jár 1 éves születésnapjára, akkor sem kell aggódni, mert hamar megindulnak.

Tologatós játékok

A húzható játékok ellentéte, mert nem húzzák, hanem tolják a gyerekek. Szintén egy hosszú távú jó befektetés, éveken át a napi tevékenység része.

Önállóan és stabilan kell járni hozzá.

Jolly Joker: PlanToys Tologatós - kutya

Ez egy 3 az 1-ben nagymotoros mozgást fejlesztő játék, amivel rögtön tud játszani, akkor is ha még nem jár.

1. A markában fogva négykézláb tologatja a kutyát
2. Húzós játék a kötéllel
3. Tologatós játék a rúddal

Kisautók

Fiúknak és lányoknak is!!!

Igen kérem szépen, nemtől és igazából kortól függetlenül szeretnek autóval játszani a gyerekek. Ebben a korban elsősorban a tologatás a lényeg és így nagymotoros mozgás fejlesztő lesz a játékautó.

Fontos, hogy nagyobb és strapabíró járművek legyenek, mert gyakran négykézláb tologatják, úgy, hogy a testsúlyukat ráhelyezik.

Wobbel egyensúlyozó deszka

Az egyensúlyozó deszka a Waldorf oktatási módszer eredeti eleme, ami egy mozgás fejlesztő játék kicsiknek és nagyoknak, fejleszti az egyensúlyt és az izomzatot, a testtudatot és a térben való tájékozódási képességet.

A talpán lévő textil megakadályozza a deszka elcsúszását a padlón, a láb lecsúszását, amikor dombként használja, csillapítja a hangot. Játék közben arra ösztönzi a gyerekeket, hogy a saját képzeletüket használva új felhasználási lehetőségeket találjanak ki.

A WOBBEL Egyensúlyozó deszka akár Barbapapa, bármivé át tud változni a gyermek képzeletének engedelmeskedve, lehet alagút, domb, hinta, pihenőágy, kerítést, stb. De akár lehet fellépő is.

 

Többi infót itt olvashatsz >>>

Háromszög mászóka

Az eredeti Pikler háromszög mászóka Emmi Pikler, a Bécsben született magyar származású gyermekorvos gondolkodásán alapszik. Pikler Emmi teljesen új szemszögből közelítette meg a gyermekek fejlesztését, nevelését, aminek az alapja a szabad mozgáson és a saját tempójukban való mozgás fejlődés ösztönzésén alapult. Megfigyelte, hogy azok a gyerekek, akik szabadon fedezhették fel a világot, mászhattak, kedvükre ugrálhattak, sokkal jobban ismerték a saját testüket, és annak korlátait, így sérülések nélkül képesek, felbukni, elesni.

 

Többi infót itt olvashatsz >>>

Finommotorika - szem-kéz koordinációt és matematikai készségeket fejlesztenek ezek a játékok

Montessori tornyok

A Montessori játékok lényege, hogy a gyerekek többféle szinten tudjanak velük játszani, valamint a játék során önmagukat fejlesztik azáltal, hogy új összefüggésekre jönnek rá.

A Montessori toronynál eleinte csak a korongokkal játszanak, majd rájönnek, hogy a korongokat fel lehet pakolni a rúdra. Majd a sok pakolás közben veszik észre, hogy csökkenő sorrendben pakolva rendezettebb lesz a torony. Az oszlopra kell felfűzni a gyűrűket, miközben próbálja a gyűrűket felrakni a szem-kéz koordinációja fejlődik. Felismeri és megtanulja a gyűrűk méretei közötti különbséget.

Majd új életre kel a játék egy terepasztalon, vagy babakonyhába.

Toronyépítő kockák

Egymásra és egymásba pakolható különböző méretű kockák. Az elején tárgyakat pakol a kockákba, megtanulja, hogy melyik elem, való, melyikre, hogyan tudja a kockákat egymásban elhelyezni. A sima színes felületű kockák, megfelelnek a Montessori pedagógiának, így Montessori típusú játéknak tekinthetőek.

Építőkockák

Végigkísérik a gyermekkort, klasszik nyíltvégű játék, amik bármik lehetnek.

A PlanToys fejlesztő kockakészlet a szenzoros érzékelést (hallás, látás tapintás) is fejlesztik. Egyes kockák, ha megrázza a gyermek különböző hangon csörögnek, egyes kockákban simogatható anyagok vannak és egyes kockák lyukasak és különböző plexin keresztül lehet átnézni.

Jolly Joker: PlanToys Tologatós - Csibe fészekrakó

Ez az a játék, amivel 6 éves korig minden gyerek játszik, csak az ügyességének és fejlettségének megfelelően, eltérő dolgokat épít belőle.

A méreteket és arányokat felismerve egymásba és egymásra építik a legkisebbek. A tárgyak egyensúlynak megismerése után, elképesztő alkotások jönnek létre.

Ok-okozati összefüggést és szem-kéz koordinációt fejlesztő játékok:

Formaberakó és formaillesztő játékok

A formák felismerése egy tanult dolog. Ráadásul a körön kívül a többi forma esetében nem elegendő felismerni, hogy melyik test illik az adott lyukba, hanem azt is látni kell, hogy milyen szögbe kell tartani, hogy belemenjen a helyére.

Kalapálós játékok

Szem-kéz koordinációt, ok-okozati összefüggést fejlesztő játék. Meg kell tanulni, hogy a kéz oda üssön, ahova a szem tervezi.

Na meg azt is, hogy mekkorát kell ütni, hogy elsőre átmenj a lyukon a labda.

Felfedezős játékok

A felfedezős játékok sok lehetőséget rejtenek magukban.

A gyerekek megtanulják, hogy melyik része, hogy működik. Az egyes tevékenységeknek milyen következménye, eredménye van.

Játékok a léleknek

Babák és állatkák

A lányok és a fiúk is szeretnek babákkal, állatkákkal játszani. A babákhoz és állatkákhoz kötődnek a gyermekek, egy-egy kedvenc nagy segítséget jelent az önálló elalvásban.

A Maileg állatkák ráadásul elnyűhetetlenek, szétrághatatlanok, így már egész kis kortól alvó társa lehet a gyerekeknek.

Zenedobozok

Nincs olyan gyerek, akit a szép zene és a mozgás ne nyűgözne le. A klasszikus dallamokat játszó zenedobozok segítik a lefekvésre hangolódást.

A sorozat többi része

logo
X