>  Blog   >  Játék   >  Szerepjáték – a képzelet csodálatos világa

Szerepjáték – a képzelet csodálatos világa

Mire derül fény a cikkből:

  • Mikortól és meddig játszanak szerepjátékot a gyerekek?
  • Van különbség szerepjáték és szerepjáték között?
  • Miért fontos a szerepjáték?
  • Mit játszott ma két 11,5 éves gyermek?

Először is mi a szerepjáték?

Mikor a gyermek a képzelőerejét használva valaki más szerepét játssza el. Pl. A doktor nénit vagy szakácsot.

Szintén szerepjáték mikor autókkal, lovagokkal, babákkal, kis figurákkal egy kitalált történetet játszik el.

Mikortól és meddig játszanak szerepjátékot a gyerekek?

Körülbelül 2 éves kortól nagyjából 10-13 éves korig.

Ez egy hosszú időszak, ezért érdemes olyan játékokat választani, ami bírja a strapát, időtálló. Amiből nem kell félévente, évente újat vásárolni.

 

Épp ma volt nálunk Zsófi lányom barátnője (11,5 évesek) és bár játszottak mást is a szerepjáték töltötte ki a közös idő nagy részét. És még náluk is előkerült a szerepjáték minden kategóriája.

Mi a különbség szerepjáték és szerepjáték között?

Két nagy típusra lehet osztani a szerepjátékot.

Az első, amikor ténylegesen, mint egy színész eljátszik egy szerepet. Ő testesíti meg a történet szereplőjét. Ilyenkor doktor bácsi/néni, máskor szakács lesz, vagy anyuka aki az ebédet készíti, de lehet tanítónéni, alapvetően bármi. Általában felnőtt szakmákat, tevékenységeket játszanak el.

Ennek a típusnak a játéki a konyhai eszközök, a doktor szett, fodrász szett, detektív szett, stb. 

 

A másik típus mikor egy tárgy egy baba, egy lovag, egy autó, stb. testesíti meg a történet szereplőjét és a gyerek a tárgyat mozgatják, beszéltetik.

Ilyen típusú játékok a kisautók, autópályák, a Maileg egérkék, az Artytoys vagy Tinyly figurák.

Miért fontos a szerepjáték?

Mert a képzelet világa egy csodálatos hely és csak az jut messzire aki tud és mer álmodni.

Persze a felnőtt életben az álmodozás nem elég, az álmokat meg is kell tudni valósítani. De ahhoz. hogy legyen mit megvalósítani először el kell tudni képzelni. Szóval az a felnőtt, aki elveszíti a képzelőerejét a felnőtté válás során, nyomorúságos mókuskerékre van ítélve saját maga által.

Ezért, ha a gyermeked egy reggel kitárja az ajtót és azt mondja, hogy nézd unikornisok legelnek a kertünkben, akkor csodáld meg vele az unikornisokat. Nincs más dolgod, mint odaképzelni. Garantálom, ha sikerül, szuper reggeletek lesz. Ki ne szeretne unikornisokkal kávézni?

Másik fontos, de sokkal földhözragadtabb jelentősége a szerepjátéknak, hogy a gyermek utánzással tanul. Így amikor azt játssza a kisgyermek, hogy Ő készíti a reggelit, vagy főzi meg neked a kávét az unikornisokkal való reggeli kávézáshoz, akkor valójában tanul.

A harmadik talán az egyik legfontosabb, hogy a szerepjáték segít feldolgozni a velük történt eseményeket, mind a jókat, mind a rosszakat. Ezért fontos, hogy oda figyelj rá, mit és hogyan játszik szerepjáték közben, mert szerepjáték közben elmeséli az összes félelmét, fájdalmát és őt ért bántást. Lehet, hogy nem mondja el, hogy az óvó néni kiabál vele, de hogy szerepjátékban ő is ugyanúgy fog kiabálni a babával vagy játékmackóval az biztos.

Mit játszott ma két 11,5 éves gyermek?

Zsófi és a barátnője a szerepjáték összes típusát előszedte.

Itthon a Tinyly babákkal játszottak. Rögtön elő is került egy heti sérelem az iskolából. Még ennyi idősen is használják a szerepjátékot arra a gyerekek, hogy az Őket ért eseményeket feldolgozzák. Én meg megtudtam mit éltek meg igazságtalanságként az iskolában és tudom kezelni.

Majd megkértek, hogy vigyem be a Yogoplay játékboltba őket, mert a barátnője szeretné látni. Ott pedig játékboltosat játszottak az egyikük volt a vásárló a másik az eladó. Na ilyen kötekedő vásárlót még életemben nem láttam, szerencse, de a bolti eladó is megérte a pénzét. Ilyen eladót sem kívánok senkinek. De ők nagyon élvezték és egy jó órát eljátszottak.

Szerepjátékok

logo
X